İTÜ Kontrol Otomasyon Mühendisliği öğrencisi Muhammed sorularınızı yanıtlıyor!

İTÜ Kontrol Otomasyon Mühendisliği öğrencisi Muhammed sizden gelen soruları yanıtlamak için burada. Aşağıdaki bölümden sorularınızı sorabilirsiniz.

 

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

İTÜ Kontrol Otomasyon Mühendisliği öğrencisi Muhammed sorularınızı yanıtlıyor!” için 3 yorum

  1. Passty Yanıtla

    Merhaba. Gelecekte üniversite tercihimi makine mühendisliğinden yana kullanmak istiyorum. Sizce İTÜ makine ne kadar doğru bir tercih olur? Ayrıca ODTÜ’den farkı nedir veya hangisi makine mühendisliği konusunda daha iyidir?

    • Muhammed Emin Hamamcı Yanıtla

      Merhaba iyi günler 🙂

      Öncelikle fikir almak için bizlere yazıp danıştığınız için kendi adıma teşekkür ederim.

      Sorunuzun yanıtına gelecek olursak burada 1 sene boyunca okumuş bulunduğum İTÜ Makine Mühendisliği Hakkında tecrübelerimden, çevremde bulunan mühendis abilerden aldığım bilgiler ve kendi gözlemlerimden faydalanarak bir cevap vereceğim.

      Önce puan karşılaştırmasından başlayacak olursak görüyoruz ki günümüzde Makine Mühendisliği puanlarında genel bir düşüş eğilimi var. ODTÜ Makine benim zamanımda 5bin civarlarında iken bu sene 6800’lerde kapamış. Yine aynı şekilde İTÜ Makine de benim dönemimde 11k civarı iken geçen sene 15bin dolaylarında son öğrenciyi almış. Bunun sebebi Makine Mühendisliğine gençlerin ilgisinin düşmesi ve bir nebze de olsa bölümlerin kendilerini iyi tanıtıp yenileyememeleridir. Burada Makine Mühendisliğini tercih etme fikrinizden dolayı da şahsen bu bakış açımı biraz kırdığınızı söylemek isterim 🙂

      Fazla uzatmadan eğitim kalitesi açısından ODTÜ ve İTÜ’yü karşılaştırırken genelde ODTÜ ön planda gözüküyor olsa bile Makine Mühendisliği denildi mi burada işler biraz daha değişir.

      İTÜ Makine’nin geçmişinden gelen bir geleneği, tecrübesi, iyi bir eğitim kalitesi ve piyasada bir ağırlığı var. Benim konuştuğum çoğu mezundan aldığım bilgiyi direk aktarıyorum. “Mezun olduktan sonra işe girerken piyasada İTÜ Makine denildi mi tüm sular durulur.” diyorlardı. Bu gerçekten böyle Makine Mühendisliği açısından okulun bazı diğer bölümleriyle karşılaştırıldığında alanında çok iyi hocalar var. İşin temelini aktarmaya çalışıyorlar ve o teknik üniversite ekolünü hissediyorsunuz. Lakin burada benim bölüme karşı eleştirim, teknolojinin artık farklı noktalara gittiği şu dönemde günümüze uygun güncel bir müfredatlarının bulunmaması.Bu beni okuduğum süreçte ciddi rahatsız eden bir durumdu, çünkü elektroniğe olan da bir ilgim vardı. Lakin yine ifade ediyorum kendini makine alanına ait hissediyorsanız bu açıdan bir rahatsızlık fazla hissetmezsiniz. Ama bu da bölümün ciddi bir eksikliği.İyi ölçüp iyi tartmak gerekiyor.
      Ayrıyetten gerçekten her iki okulda da zorlayıcı bir eğitim var, Çoğu kişi bu ağırlığı kaldıramıyor bu sebepten de ODTÜ ve İTÜ Makine’nin puanları düşebiliyor. Ama kendine güvenen ve kendini güncel tutan İTÜ ve ODTÜ Makine mezunları çok iyi bir konumda olabiliyor benim gördüğüm.

      ODTÜ Makine hakkında da çok ayrıntılı bir bilgim olmamakla beraber, zorlu bir eğitiminin olduğunu biliyorum. Lakin ders programlarını incelediğimizde bir tık güncel bir eğitime sahip olduğunu söyleyebiliriz.Ve yine iyi düzeyde bir eğitiminin olduğunu düşünüyorum. Ama o teknik üniversite ortamına sahip olmayabilir.

      Benim diyeceklerim bu kadar lakin birkaç ekleme yapıp cevabımı tamamlamak istiyorum.

      Unutmayınız ki bütün bunlar benim bakış açım ve gözlemim sonucu oluşmuş fikirlerdir. Bu sebeple daha çok insana sorup daha sağlıklı fikirlere ulaşabilir, kendi araştırmanızı yaparak da kendi fikrinizi oluşturabilirsiniz. Yaptığım yorumları yanlış bir fikir vermemek için özenle yazmaya çalışıyorum ve bu uyarıyı sizlere yapmak bu cevabın sonrasında görevimdir 🙂

      Kendi araştırmanızı yapabilmeniz için ufak bir yol haritası göstereyim. Aşağıda bulunan linklerde İTÜ Makine ve ODTU Makine Ders Planları mevcut. Buradaki dersleri inceleyerek bilen birilerine sorarak daha iyi bir sonuca varabilirsiniz. İlginiz ve merakınız için teşekkür eder, hayırlı günler dilerim 🙂

      İTÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ DERS PLANLARI: (Güncel uygulanacak olan plan 2021-2022 Güz Dönemi Sonrası planıdır. Ama planlarda yeni değişikliğe gidildiği için sadece 1.sınıfın planı bulunmakta. Şuanda eğitim gören 2.sınıflar ve diğer dönemlerin müfredatı da 2017-2018 ve 2021-2022 Güz Dönemi Arası ders planıdır. Ayrıntıya çok dalmaya gerek yok istediğiniz gibi inceleyebilirsiniz 🙂

      https://www.sis.itu.edu.tr/TR/ogrenci/lisans/ders-planlari/plan/MAK/

      ODTÜ MAKİNA DERS PLANLARI:

      https://me.metu.edu.tr/tr/anadal#cu

      Biraz uzun olduysa kusura bakmayın;

      -İçinizden birisi 🙂

  2. mechguy Yanıtla

    Merhabalar. Şu anda YTÜ makine mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim. İTÜ’nün masterbee programı ve yeni ders planı benim için çok cazip gelmeye başladı. Yatay geçiş yapmayı düşünüyorum ama birkaç sorun çıkıyor karşıma. Bunlardan en önemlisi ders saydırma konusu. Araştırmalarıma göre atölye, makine tasarımına giriş, teknik resim, lineer cebir gibi dersleri tekrar almam gerekecek YTÜ’de başarıyla geçmiş olsam bile. Zaten ikinci sınıf dersleri epey zorken bir de bunları tekrar alacak olmak biraz korkutucu geliyor açıkçası. Birinci sınıftan eksik kalacak dersleri 3 eğitim dönemi içinde veremezsem masterbee programını da kaçırmış oluyorum. Tüm bunlara rağmen masterbee’yi kaçırsam bile İTÜ’ye geçmiş olarak bir şeyler kazanabileceğimi de düşünüyorum. Şimdiden cevap için teşekkür ederim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir