Tekstil Sektörü ve Meslekleri

2019 yılı Türkiye’nin ihracatı toplam 180 milyar dolar, hazır giyim ve tekstil ihracatı ise toplam 27 milyar dolar civarındadır. (1)

Dünyanın 7. büyük hazır giyim ve aynı zamanda yine 7. Büyük pamuk ihracatçısı (2)

Dünya hazır giyim ve tekstil pazarında Türkiye’nin payı %3.5 civarında,% 3.5 aslında diğer rakamlar ve dünyadaki sıralamamıza bakıldığında çok büyük bir rakamdır. Bizden üstteki bazı ülkelerin sadece ucuz iş gücünden dolayı üretim için kullanıldıklarını fark edeceksiniz.

Hazır giyim ve Tekstil ürünlerinin ülkemiz ihracatındaki payını kolayca hesaplayabilirsiniz. Yurtdışına satılan her 6 üründen 1’i hazır giyim ve tekstil ürünüdür desek yanlış olmaz.

Hazır giyim ve tekstil sektörü mesleklerine yönelik biraz daha merdiven altıda çalışılan mekânlar üzerinden ön yargılı yoğun cümleler sarf ediliyor; ancak, her sektörde bulunan birkaç kötü örnek, örnek değildir.

İnsanın temel ihtiyaçlarından giyinmeye olan talep asla azalmayacaktır. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa GÜLTEPE’nin ifade ettiğine göre Türkiye’de tüm bölgelerde bu sektörden meslek sahipleri çalışabilirler. Ayrıca Tüm insanların giyinme ihtiyacı üzerinden yola çıkarsak dünyada tüm ülkelerde çalışılabilecek sayılı alanlardan biridir diyebiliriz.

2 yıl önce İTKİB, sektörün nitelikli mühendislere ihtiyacından dolayı Tekstil Mühendisliğini belirli başarı sıralarındaki öğrencilerin seçmesi durumunda asgari ücret düzeyinde burs vermek için kampanya başlattı. Detayları ; http://tercihimtekstil.com/ adresinden ve ÖSYM tercih kılavuzlarının bölümle ilgili açıklamalar kısmından edinebilirsiniz.

2021 ÖSYM kılavuzundan(2) sizler için tekstil ve hazır giyim üzerine olan lisans (4 yıllık) ve ön lisans (2 yıllık) bölümleri listeledik. Listede bildiğimiz kadarı ile doğrudan o sektörle ilgili program isimlerine yer vermeye çalıştık; ancak, bu kadar büyük bir sektörde dolaylı olarak farklı programlardan mezun insanlar da tabi ki çalışabilir. Örneklerle beyin fırtınası yapalım: Reklamcılık mezunu bir genç tekstil sektörüne yönelik reklam içerikleri üreten bir firmada çalışabilir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı bu alandaki kuruluşlar üzerine yoğunlaşmış olabilir. Makine Mühendisi bir genç tekstil makineleri üzerine çalışıyor olabilir. Urdu Dili ve Edebiyatı mezunu bir genç Pakistan ve o dilin konuşulduğu coğrafya ile iş yapan bir tekstil firmasında çalışabilir. Kimya mezunu bir genç tekstil sektöründe kullanılan boyalarla ilgili bir ar-ge firmasında ürün geliştirme üzerine çalışıyor olabilir. Bu örnekler çoğaltıldıkça çoğaltılabilir.

2021 OSYM başvuru kılavuzunda yer alan tekstil ve hazır giyim Sektörü ile doğrudan ilgili olduğunu düşündüğümüz bölümler;

Ön Lisans (2 yıllık)
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
Deri Konfeksiyon
Deri Teknolojisi
Geleneksel El Sanatları
Giyim Üretim Teknolojisi
Halıcılık ve Kilimcilik
Tekstil Teknolojisi
Tekstil ve Halı Makineleri
 Lisans (4 yıllık)
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
Deri Mühendisliği
Geleneksel Türk Sanatları
El Sanatları
Moda Tasarımı
Tekstil Mühendisliği
Tekstil Tasarımı
Tekstil ve Moda Tasarımı
Aksesuar Tasarımı (özel yetenek)
Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri (özel yetenek)
Moda Giyim Tasarımı (özel yetenek)
Moda Tasarımı (özel yetenek)
Tekstil  (özel yetenek)
Tekstil Geliştirme ve Pazarlama (özel yetenek)
Tekstil Tasarımı (özel yetenek)
Tekstil ve Moda Tasarımı (özel yetenek)

 

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

(1) https://www.ihkib.org.tr/fp-icerik/ia/d/2020/03/12/turkiye-genel-hazirgiyim-tekstil-ihracat-ithalat-2019-yillik-202003121749220390-07701.pdf

(2) https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YKS/kilavuz_04022021.pdf

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir