Son Aylarda YKS’ye Çalışmaya Devam Edebilmek İçin 6 Öneri

  1. Eylül ayında sınava çalışmaya başlamış bir genç, 18 haziranda sınava girdiği düşünülürse 291 günlük bir süreçte ders çalışmış olur. Özellikle bu dokuz buçuk aylık dönemin son 90-100 günü çok az süre kalmış gibi çok fazla genç süreçten kopup mezuna bırakıyor. Oysa sürenin 1/3’lük kısmı kalmış oluyor ve asıl artışlarda bu dönemde gerçekleşiyor. Bu dönemde az süre kaldığını düşünmektense; kalan süre çalışmaya devam etmeye odaklanmak daha yararlı olacaktır.
  1. Sınav sistemi puan ağırlığı olarak %40 TYT, %60 olarak da AYT sınavından oluşmaktadır. Gençler sınava hazırlık müfredatlarına uygun konuları takip ederek geldikleri için çoğu derste enerjilerini TYT sınavı konularına harcayarak son 3 aya girmektedirler. Son 3 ay TYT sınavı tatmin edici netlere ulaşmamışsa yeni başlayan AYT denemeleri ile ikinci düşük netlerle de AYT sınavlarında karşılaşıyorlar ve sürece devam etmek yine zorlaşır hale geliyor. Bu dönemde hem TYT çalışmak hem de AYT çalışmak için bir denge bulunamayabiliyor. Bunun için TYT günlük bölüm denemeleri şeklinde devam edebilir ve kalan süre ve enerji AYT sınavı konularına ayrılabilir. Bir gün Türkçe bölüm denemesi, bir gün Matematik bölüm denemesi, bir gün de Fen ve Sosyal bölüm denmeleri çözülerek TYT konuları soru olarak pekiştirilmiş olur. Aynı zamanda da Günlük süre olarak daha uygun zaman TYT’ye ayrılmış olur. Geri kalan tüm zaman AYT konularını öğrenmek için kullanılabilir.
  1. Konuların bitme zamanı, TYT denemelerinin belirli net sayılarına vs ulaşması herkes için değişebilir. Kaldı ki; sınava kadar konulara çalışabilir. Herkesin çalışma süreleri şekli planı vs farklı olduğu gibi TYT veya AYT netlerinin artış gösterme süreleri de farklı olabilir. Başkalarının klişelerine ya da doğrularına sıkışıp kalmamak çok önemlidir. ‘Mayısa kadar konuların bitmeli!’ Tabi ki konular ne kadar erken biter ve fazlaca deneme çözülürse o kadar genç kendini sınava kendini hazır hissedebilir ama mayısa kadar konular bitmeli diye bir kural ya da durum yoktur. Genç sınava kadar konu çalışıp deneme çözüp kendini de pekala sınava hazırlayabilir.
  1. Süre az kaldığı için daha çok çalışmak isteyenler biyolojik gerçekliklerimize dikkat etmelilerdir. Gece ve belirli süre uyumamız gerekir. Belirli süre ders çalışma dışında etkinlik yapıp kendimizi dinlendirmemiz gerekir. Gerçekliklerimize uygun hareket etmezsek sürekliliği sağlayamayız.
  1. Papatya falı çalışma şekli, sınava yönelik güvenimizi düşürür. Bazı günler gaza gelip çalışmak bazı günler olmayacak gibi hissedip çalışmayı bırakmak, hem kişiyi psikolojik olarak yorar hem de yarım çalışma hissi sınavlarda sorular karşısında inisiyatif kullanma konusunda bize tedirginlik verir. Belirli bir tempo ile sonucu düşünmeden elimizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmak çok daha iyi olacaktır.
  1. Ders çalışmak, kişinin üstüne düşeni elinden geldiğince yaptığını hissetmesi, sınava yönelik kaygısını da kontrol altında tutmasına yardımcı olacaktır.

Son 3 ay konular tamamlanacak, özellikle TYT’de yeterince soru çözülmüş olacak ve asıl netler bu dönemde artacağı için başaklarının belirlediği ya da bize dayattığı klişelerden çıkıp sınava kadar çalışmaya devam…



Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir