Sınava Hazırlıkta Kaynak Kitap Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SINAVA HAZIRLIKTA KAYNAK KİTAP SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

2000’li yılların başlarında Türk Eğitim Derneği’nin bir araştırmasından Türkiye’de sınavlar için harcanan bir yıllık para toplamının 4 milyar dolar olduğunu okumuştum. Şu an bir yıllık toplam harcamayı tahmin bile edemiyorum. Veli ve öğrenciler birkaç yıl kaldıkları sınav hazırlık sürecinin iç yüzünü öğrenene kadar yoğun bir harcamaya maruz kalıyorlar. Özellikle kaynak kitapların fazlaca ve gereksiz alınması en çok karşılaşılan durumlardan biridir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken durumları sıralayalım. Ayrıca eklemek istediklerinizi de yazının altına yorumlara yazabilirsiniz.

 

-Seviyeye uygun kitap seçmek.

Özellikle matematik ve fizik gibi sayısal derslerde seviyemize uygun kitapları seçmek çok önemlidir. Sınav zorluk seviyesinde soruları çözecek düzeyde değilsek o seviyeden kitaplar alıp durmak sorunu çözmez. Başlangıç, orta veya sınav zorluk seviyelerinden hangi seviyede olduğunu anlamak gereksiz kitap almayı engelleyebilir.

-‘Bir dersten 4561949 sayıda kaynak çözmeden sınava girme’ klişeleri!

Hiçbir ders için soru bankası sayısı zorunluluğu ya da kriteri yoktur. Bu durum her ders için ve her öğrenci için farklılık gösterir. Hatta bazı öğrenciler başardıkları ve sevdikleri derslerden durmadan kaynak alıp çözmektedirler. Bu hem zaman hem de maddi kayıptır. Sınavda temel mantık yapamadıklarını yapabilir hale gelmektir. Çok iyi yapılan dersleri durmadan çözüp kendinizi iyi hissetmek ilerlemenizi sağlamaz.

– Asıl referans alınması gereken kurumların soru ve kitaplarından uzaklaşmak

Soru tipi ve tarzı olarak birinci kurum ÖSYM’dir. Konu ve müfredat kapsamı konusunda da MEB’dir. Konu anlatım olarak birinci referans kaynakları okul kitaplarıdır. Ayrıca MEB son yıllarda hem web sayfaları aracılığı ile hem EBA aracılığı ile hem de basılı olarak kaynak kitapları öğrencilerle paylaşmaktadır. Bu kaynaklar konu ve müfredat ayarlamalarına göre de olduğu için birinci referanslardır. Kullanılan kaynakların en az yarısı bana göre bunlardan oluşmalıdır. Çoğu zaman en sona bırakılır ve çözülmeden sınava girilir.

Ayrıca çıkmış soruların hepsinin de sona bırakılmaması gerekir. Ders çalışmaya başlarken ve belirli ilerlemelerde çıkmış sorular çözülmelidir. Bu durum sınava uygun olmayan kaynakların/soruların çözülmesini engelleyecektir. Çünkü sınavı yapan kurumun soruları ile karşılaştırma yapılabilecek farkındalığımız oluşur.

-Kendini iyi hissetmek için durmadan kaynak kitap satın almak.

Bu aslında fazla kıyafet almakla ya da başka ürünleri fazladan satın almakla aynı mantıktır. Asıl işi yapamayıp onunla ilgili ürünleri alarak bir başlangıç yapmaya çalışmak. Onu alınca iyi hissetmekle alakalıdır. Bir dersle ilgili elinizde bir veya iki kaynak kitap varsa onlar bitmeden fazlasını almamak en sağlıklısıdır.

-Deneme yapmadan kitap almak.

Eğer düzenli deneme yapmadan kaynak alırsanız seviyenize uygun kitap almama ihtimaliniz artar. Denemeler iyice analiz edilmeli ve seviyeye soru tipi ihtiyacına uygun kitaplar alınmalı.

-MEB müfredatına uygun olmayan konu ve soru kapsamlı kitaplar almak.

Alınan kitapların konu/müfredat kapsamları, soru tarzları kontrol edilmeli, kaynakların bu konuda güncelliği araştırılmalıdır.

-Aynı yayınevlerinin kitaplarına odaklanmak.

Pazarlama taktiği olarak aynı yayıncılar isimlerini değiştirerek birbirine benzer içerikte kitapları çıkarmaktadırlar. Aynı yayınevine ait kaynakların araştırılıp öğrenilmesi benzer soru tiplerini çözüp durmanızdan sizi kurtaracaktır.

-Sınav konusunda popüler olmuş kişilerin önerdiği yayınları almak.

Eğer ihtiyacınız yoksa almanıza gerek yok. Asıl amaç sizin o konuyu o dersi öğrenip öğrenmediğinizdir. O dersle ilgili bir eksiğiniz yoksa eğer birilerinin önerdiği kitabı çözmediğiniz için kendinizi kötü hissetmenize gerek yok.

-Deneme Sonuçları ile yüzleşmemek için durmadan soru bankası çözmek.

Bazı öğrenciler deneme sonuçlarının başlangıçta düşük olması ile yüzleşme sürecini atlatamadığı için soru bankası çözmekten deneme veya bölüm denemesi çözmeye geçemiyor. Bu durum da aslında zaman maddi kayba neden olan bir durumdur. Dersi konuyu ve sorusunu çözmek başka, bunları deneme sınavlarında yapmak başka bir durumdur. Bir dersten sınav zorluk derecesinde en fazla iki soru bankası çözdükten sonra bölüm denemesi ve denemelere geçilmesi en uygunudur.

 

 

 

 

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir