Denizcilik sektörü çok geniş bir yelpazeye sahip olan, her zaman gelişen ve yeniliklere açık olan bir sektördür. Bu yüzden mühendislik anlamında kendini geliştirmek ve global bir iş yapmak isteyenler için bu sektör uygun bir iş alanıdır.
Ayrıca gemi mühendisliği özelinde konuşacak olursak mühendisliği tam anlamıyla yaşayabileceğiniz bir bölümdür. Bu yüzden eğer gerçekten eğiliminiz ve ilginiz varsa gerekli kişi ve kurumlardan bilgi aldıktan sonra tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde sizin için çekilmez bir hal alabilir.
Dünya ticareti için deniz taşımacılığı büyük bir öneme sahiptir. Bunun en güncel örneği ise dünya gündemini bir süre meşgul eden, Süveyş Kanalı’nda yan dönen geminin yaklaşık 3 gün içinde ticarete verdiği büyük yaradır. Öyle ki bu kazanın dünya ticaretine kaybettirdiği para BBC kaynağına göre 6-10 milyar dolar arasındadır[1].
Bu hacimde işler yürüten bir sektöre elbette ki ülkeler de büyük yatırımlar yapmakta ve gerek tersanede gerek gemide çalışacak mühendislerin yetiştirilmesine çok önem vermektedir.
Gemi İnşa’nın Geleceği
Gemi mühendislerini gemide (denizde) ve tersanede (karada) çalışan olmak üzere iki gruba ayırırsak; gemide çalışanlar süreklilik gösterdiği sürece çoğu yabancı ülkeyle iş yapmış ve iyi kazançlar sağlamış olacaklar, tersanede çalışanlar ise gösterdiği çaba neticesinde özellikle Kanada’da veya Avrupa ülkelerinin birçoğunda çalışma fırsatı yakalayabilirler. Çünkü sadece Türkiye değil yabancı ülkeler de yetişmiş gemi mühendislerine ihtiyaç duymaktadır.
Olaya ülkemiz açısından bakacak olursak, Türkiye stratejik konumu itibariyle Çin’e göre Avrupa ve Amerika’ya daha yakın olduğundan ve daha kaliteli bir işçilik sunduğundan bu sektörde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden mezun mühendislerin kendini geliştirdikleri sürece karada veya denizde iş bulmaları kolay olacaktır. Ama maalesef ülkemiz tersanelerindeki teknoloji zamana ayak uyduramazsa bu avantajın getirdiği artıları kaybetme tehlikesi yaşayabilir.
Sektörde sürekli bir yenilikler ve gelişmeler oluyor demiştim. Bunlara örnek verecek olursak Kanada’daki iki tersanenin beraber yaptığı NSS projesi[2] Kanada filosunu yenilemeyi hedefleyen bir projedir ve milyarlarca dolarlık bir bütçeye sahiptir. Bunun dışında Avrupa da bu sektöre gereken ilgiyi görüp çok büyük yatırımlarda bulunmaktadır.
Gelelim ülkemize, söylediğim gibi işçilik ve mühendislik kısmında etkin bir şekilde varız. Buna ek olarak gelişmelere de katkıda bulunuyoruz. Örnek olarak Sanmar, dünyanın ilk sıvı doğalgaz (LNG) ile çalışan römorkörlerini inşa etti[3]. Ayrıca İTÜ Gemi Mühendisliği Kulübü olarak düzenlediğimiz Gemi Mühendisliği Günleri’nde elektrikli bir motora sahip römorkörlerin de müjdesi verilmişti.
Kaan kimdir?
Haydarpaşa Lisesi mezunu olan Kaan şu anda eğitimine İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği bölümünde devam ediyor. Ayrıca sitemizin Damdan Düşenler kısmında bölümüyle ilgili gelen soruları yanıtlıyor. Siz de sorularınızı bu sayfadan sorabilirsiniz.
[1] https://www.bbc.com/news/business-56559073
[2] https://www.ic.gc.ca/eic/site/sim-cnmi.nsf/eng/uv00050.html
[3] https://www.sanmar.com.tr/portfolio-items/lng-powered-escort-tugs/
Bir kadın olarak gemi inşaatı mühendisi olmak istiyorum bölümde yetişen bir öğrenci olarak kadınların gemi inşaatı mühendisi olması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Okulda kızlara karşı ayrımcılığa ya da haksızlığa uğrama gibi bir durum oluyor mu önyargılı da olmak istemiyorum fakat istemeden de olsa çekincelerim var.