Bir Sokak Sanatı: Parkur

Hepimiz parkur nedir biliyoruz ve hayatımızın belli bir çağında yaptık. Parklarda oynadık, banklardan atladık, koştuk, tırmandık. Aslında parkur da özünde budur. A noktasından B noktasına en kısa sürede, en pratik ve kendi yeteneklerinizi kullanarak, sınırlarınızı zorlayarak varmanızdır. Bu birçok tanımdan sadece birisi. Parkuru meydan okuma, her adımda gelişme ve kendi tarzınızı oluşturma olarak da tanımlayabilirsiniz.

Parkur sporunun herhangi bir güzergahı yoktur. Bu sporu istediğiniz her yerde yapabilirsiniz. Bu bir park, caddede yer alan mimari yapılar, bir spor salonu, doğa, arka bahçeniz, binaların çatısı olabilir. Fakat tehlikeli şeylere atılmadan önce mutlaka deneyim kazanmış olmak ve bu sporu belli bir süre tekniğine göre yapmak gerekir. Her ne kadar izlerken yapılması kolay gelse de oldukça zorlayıcı ve emek isteyen bir spordur parkur. Bu spora yeni başlayanların en temel ve teknikten başlaması kesinlikle gerekir. Aksi takdirde ciddi sakatlanmalar ve yaralanmalar yaşayabilirsiniz.

Öncelikle hızlı hareket kabiliyeti, denge, çeviklik ve güç gerekir. Bu spor içinde tırmanma, zıplama, koşma, yuvarlanma, takla atma gibi birçok vücut ağırlığınızı taşıyabilme, kendinizi kaldırabilme nitelikleri barındırır içinde. Bunun için kendi vücut ağırlığınızı taşıyabilmelisiniz. Fakat sadece bedensel nitelikler yetmez. Aynı zamanda hızlı düşünebilme ve hızlı karar alma, gözlem, ileri görme gibi özellikler de ister parkur. Çünkü yolunuzdaki engelleri geçme stilinizi, hızınızı, ne taraftan gideceğinizi çok kısa bir süre içinde verirsiniz.

Ama şunu da göz ardı etmeyelim: Herhangi bir spora başlamak demek en temelden adım atmak demektir. Yukarıda saydığım özelliklerden hiçbirine sahip olmayabilirsiniz. Ama bunlar zamanla, işin içine girdikçe kazanılacak şeyler. Parkur sporunda başarılı olmak kendinizi adamanızı ve bolca antrenman yapmanızı gerektirir.

Parkur sporu herhangi bir ekipman kullanımı da gerektirmez. Amaç kişinin vücudunun kısıtlanmadan bütün kapasitesini kullanarak rahatça hareket etmesidir. Kask, dizlik, dirseklik gibi koruyucu ekipmanlar hareketleri yapmanızı kısıtlar.

Fakat bu kıyafet ve ayakkabı seçimi için geçerli değil. Tabii özel bir giysisi yok ama en çok tercih edilenler genelde sporcuların içinde en rahat hissettiği giysilerdir. Bol eşofman ve tişört gibi. Ayakkabı ise kaymayan, her mevsim kullanılabilen, düşüşü yani zemine değişi hafifleten, konforlu ve işe yarar seçilmelidir. Tabanının yumuşak olması gerekirse tabanlık koyulması ve özellikle ayakkabının kaliteli ve dayanıklı olması gerekir. Küçük bir kayma büyük sonuçlar doğurabilir.

Parkur, her mevsim yapılabilir. Kullanacağınız yerlerin kuru, sağlam ve güvenli olduğunu her zaman kontrol ettiğiniz sürece hava koşulları sizi çok da etkilemeyecektir. Ama yağmurlu günlere ve buz tutmalarına dikkat edin.

İnsanlar tarafından çok bilinmese de Parkur sporu dünya genelinde her yerde yapılıyor. Bu alanda öne çıkan bir sürü isim ve örnek çalışmalar var. Ayrıca bazı markalar sponsorluğunda yapılan yarışmalar ve dünya genelini kapsayan müsabakalar da yapılıyor. Red Bull Art of Motion Finali’nde Türkiye’yi temsil eden ilk atlet Hazal Nehir, Singapur’da Lion City Gathering 2019’da Kadınlar Speed Run kategorisinde birincilik elde etti. Parkur sporu, Türkiye genelinde yaygın olmasa da hak ettiği değeri göremese de ülkemizi temsil eden oldukça başarılı bir isim var: Hazal Nehir. Umarım gelecekte bir gün bu spora dair birçok şey bilinir ve imkanlar da gelişir.

Yazıyı bitirmeden önce birkaç şey demek istiyorum. Parkur sporu, adanmışlık isteyen bir spordur. İlerlemek için çok çalışmak gerekir. Bu da uzun bir süreç. Fakat eğlendiğiniz, zevk aldığınız ve bunu sevdiğiniz sürece hiçbir sorun ve engel kalmaz. Hatta birkaç arkadaşla yapmak daha da eğlence katabilir!

Zerda kimdir?
Zerda Kocaeli’nde Anadolu Lisesi 11. sınıfta eğitimine devam ediyor.

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir