Bilgisayar ve Yazılım Bölümü Tercihlerine Dair Farklı Bir Bakış Açısı

Bilgisayar ve Yazılım Bölümü Tercihlerine Dair Farklı Bir Bakış Açısı

Merhaba, ben Samet. İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümüne 2020 yılında girdim ve bu yazıyı yazarken ilk yılımı bitirmiş bulunuyorum. Yazıda bana katılmayacağınız noktalar olacaktır, çünkü bu konu üzerinde tartışılması gereken birçok detay var. Ancak Kariyer Takibi’nde bu yazıyı paylaşarak üniversite tercihi yapacak kişilerle de beyin fırtınası yapmak istiyorum. Siz de fikrinizi belirtmek veya bana soru sormak isterseniz yorumlar kısmından yazabilirsiniz.


Öncelikle “yazılım” sektörüne dahil olmak için sadece okula güvenmemeniz lazım. Okulda öğrendiğiniz bilgileri diğer hiçbir bölümde olmadığı kadar ‘pratiğe dökme ihtiyacı’ hissedeceksiniz. Zaten 4-5 yıl boyunca böyle bir ihtiyaç hissetmezseniz de mezun olunca ne yazık ki diplomalı bir işsiz olmanız muhtemel.

“Ben okulda öğrendiklerim haricinde de projeler geliştiririm”, “arkadaşlarımla okul yıllarında boş durmam, yan projeler yaparım”, “kulüplerde aktif roller alırım, network yaratmaya çaba sarf ederim” diyorsanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz 🙂


“Yazılım işi geleceğin mesleği, dünya yapay zekayı konuşuyor, hem bu işlerde para var” gibi cümleleri de sıklıkla duyuyor olabilirsiniz. Ancak geleceğin işleri olarak bakıyorsanız benim de bir yandan ilgilendiğim “dijital pazarlama” gibi bir alana da yönelebilirsiniz. Başta da bahsettiğim gibi online taraftaki işlerde sadece okulla yetinmemeniz, hatta okul harici projelerle kendinizi geliştirmeniz lazım. Yoksa tutunmanız çok zor.

“Kod yazamıyorsanız kitap ve blog yazın, video ve podcast kaydedin.” girişimci Naval Ravikant‘ın dediği gibi geleceğin dünyasına hazırlanmak istiyorsanız yazılımcı olmanız şart değil. Eğer daha önce kod yazmayı denememiş ve bu işten keyif alıp almayacağınızı da bilmiyorsanız üniversitenin ikinci yılında başka bir bölüme yatay geçiş yapmanız daha zor olabilir 🙂 Bu yüzden tercihleri yaparken iyi düşünmenizi öneriyorum. Ayrıca bu sözün de bulunduğu Twitter flood’unu buraya bırakıyorum, tamamını okumanız hatta İngilizceniz iyiyse Naval’ın birkaç podcast’ini dinlemeniz ufak çaplı bir aydınlanma yaşatabilir.


Bir diğer konu da “Tıp mı bilgisayar mühendisliği mi?” sorusu. Eğer bu soruyu soruyorsanız bilgisayar mühendisliği fikrinden biraz uzaklaşmayı düşünebilirsiniz. Belki de biraz abartıyorum, ancak yazılım veya bilgisayar bölümlerini daha kararlı gençlerin tercih etmesini doğru buluyorum. Sonradan gelecek tutkuyla kendinizi motive etmeye çalışabilirsiniz, ancak arkadaşlarınıza yetişebilme konusunda neler yaşayabilirsiniz bilmiyorum. Sanırım tıp gibi bölümlerde bu gibi şeyler biraz daha sakin olabiliyor.


Bu yazıda biraz içimi dökmüş, biraz da olumsuz konuşmuş gibi oldum. Ancak ne yazık ki bence gerçekler bunlar. Yazıyı çok beğendiğim bir tweet ile bitirmek istiyorum,

 

 

Siz de fikrinizi belirtmek veya bana soru sormak isterseniz yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Ayrıca bölümüm hakkında detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız “İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği öğrencisi Samet sorularınızı yanıtlıyor!” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bilgisayar ve Yazılım Bölümü Tercihlerine Dair Farklı Bir Bakış Açısı” için 3 yorum

  1. İlayda Yanıtla

    Merhaba , ben yönetim bilişim sistemleri bölümü okumayı düşünüyorum. Sizin de dediğiniz gibi geleceğin mesleği olacağını ve kod yazmayı denediğimde biraz karışık olsada sevdiğimi fark ettim. Bu yüzden eşit ağırlık bölümünden alan bu bölümde okumak istiyorum. Sizin tecrübenizle yazılım kod yazmak gibi şeyler öğrendiğim halde işsiz kalma ihtimali olabilir mi ?

    • Samet Teke Yanıtla

      Merhaba İlayda, öncelikle yönetim bilişim sistemleri bölümünün hangi dallarla ilgilendiğini bilmiyorum. Ancak yazının bir kısmında da bahsettiğim gibi yazılım işi çoğunlukla okul haricinde yapılan çalışmalarla öğreniliyor.

      Eğer yazılım sektöründen ilerlemek istiyorsan alanını (örneğin iOS developer olmak) belirle ve bu hedef doğrultusunda çalış, yani biraz Python’a başlayım sonra biraz JavaScript öğreneyim gibi şeylere girme.

      Eğer bir yöne odaklanıp çalışırsan önce stajyer sonra junior olarak firmalarda rahatlıkla iş bulabilirsin. Daha bugün gördüğüm tweet’e bakarsan sektörde hala büyük bir açığın olduğunu görebilirsin: https://twitter.com/mstfvrdl/status/1450077725721518082

      Birkaç yıl tecrübe edindikten sonra da ister yurt içine ister yurt dışına (freelancer vs.) çalışabilirsin.

      • İlayda Yanıtla

        Teşekkürler samet , ama üniversiteye gitmeden önce python java gibi yazılım programlarını öğrenmekte fayda var bişey bilmeden gitmeyi doğru bulmuyorum. İos developer ney bilmiyorum araştırıp bana en uygun hangi yönün olduğunu araştırıcam 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir