YKS’ye Bir Ay Kala Öğrencilere ve Ailelere 11 Öneri

  • Son bir ayda ders çalışmaktan daha önemli şey öğrencinin psikolojik olarak kendini ‘elimden geleni yapacağım’ hissinde tutmasıdır. 12 yıllık eğitim yıllarının son ayında az veya çok öğrenilen bilgilerin, edinilen becerilerin kullanılması için öğrencinin kendini iyi ve olumlu hissetmesi ile çok önemlidir.

  • Pandemi ile birlikte birçoğumuzun uyku düzenleri ve yaşam akışları iyice karışmış durumda, özellikle sınava girecek gençlerin gece uykularını sınava kadar ayarlamış olmaları çok faydalı olacaktır. Çünkü sınavda kullanacakları dikkat ve sınav esnasında oluşacak stresi yönetmeleri için fiziksel olarak dinlenmiş olmaları en önemli durumlardan biridir.

  • Kaygının fiziksel olarak etkilerini azaltmak için nefes egzersizleri, yürüyüşler, sakatlanmalardan sakınılacak hafif spor etkinlikleri hem rahat bir uyku çekmelerini hem de kaygıyı kontrol etmelerini sağlayacaktır.

  • Son ay ne çalışmalıyım? Sorusunun cevabı herkesin kendi ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genel olarak birkaç öğrenci profili üzerinden cevaplarsak eğer; konuları çok önceden bitmiş konu eksiği kalmamış öğrenciler aynı gün içinde bir TYT bir de AYT çözebilirler. Konuları bitmiş; ancak, konu ve soru detaylarında eksikleri olan öğrenciler bir gün TYT ertesi gün de AYT çözüp denemelerde kaçan soru ve eksik olduğunu fark ettikleri konularına çalışabilirler. Kendi alan derslerini bitirmiş olanlar, denemelere ek olarak çapraz dersler diyebileceğimiz, MF öğrencileri için TYT Sosyal, TM öğrencileri için TYT Fen, TS ve dil öğrencileri için TYT Matematik ve Fen derslerinden yapabilecekleri konulardan zorlanacakları konulara doğru bir konu sıralaması ile çalışabilirler. Konu eksiği olan öğrenciler ise haftada 2 TYT ve 2 AYT çözüp geri kalan zamanlarında sınava kadar konu çalışmaya devam edebilirler.

  • Bir anda çalışmayı kesmek, uykuları keserek çalışmaya çalışmak gibi aşırı durumlardan kaçınıp ihtiyaçlar ve denemelerdeki eksik konular üzerinden her zamanki tempoda çalışmaya devam edilmelidir.

  • Son ay denemeler çok sık çözüldüğü için zor denemeler moral bozar, kolay denemeler ise inandırıcı gelmez. Bu durumdan kurtulmanın yolu çıkmış sorular çözüp, girilen denemeleri çıkmış sorularla kıyaslayabilmektir. Çıkmış soruları çözmeyenler hemen çözsünler.

  • ÖSYM sınavlarında soruların %10’u çok kolay,%20’si kolay,%40’normal,%20’si zor,%10’u ise çok zordur. Zor ve çok zor sorulara denk geldiğimizde, eğer yapamıyorsak onlarda zaman kaybetmeden ve moralimizi bozmadan diğer sorulara geçiyor olmak çok önemlidir. Bu soruların üst üste veya sınavın ilk sorularında da önümüze çıkacağı unutulmamalı, sabırla hem denemelerde hem de gerçek sınavda bir sonraki soru ile devam edilmelidir.

  • Son ay hem sınav geliyor heyecanı hem de bitiyor kurtuluyorum hissi bir arada yaşanır, yüksek net yapanlar ‘gerçek sınavda ya yapamazsam’ kaygılarında olur, ‘kesin mezunum ben’ diye dillendirenler çokça olur. Bu durumların çoğu korkutucu gelse de son ayın olağan halleridir.

  • Ailelerin sınava girecek gence her an olumsuz bir şey olacakmış tedirginliğinde yaklaşmamaları çok önemlidir. Olağan hayatına devam eden gence durmadan iyi misin? Diye sormaya gerek yok. Son günlerde değişiklik fark edildiyse eğer olumlu bir iletişim zemininde gence, ne olduğu, neler hissettiği sorulup yargılamadan dinlemek çok büyük fayda sağlayacaktır. Hem genç hem ailenin kaygı seviyesi olması gerekenden fazla ise birlikte konunun uzmanından yardım alınabilir.

  • Mezuna bırakıp bırakmama, hangi mesleğin seçileceği, hangi şehirde okunacağı gibi bunlara benzer konularda aile içinde olumlu bir zeminde konuşulamıyorsa eğer bu konuların sınav sonrasına bırakılması, gencin ders çalışmasına odaklanması daha faydalı olacaktır.

  • Ailelerin gence vereceği en önemli mesaj, sınavın asla gencin değerini belirlemediğini, kaç yaparsa yapsın hep yanında olacaklarını hissettirmeleri olacaktır.

 

 

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir