SPOR SEKTÖRÜ VE MESLEKLERİ

Spor bölümlerini seçerken çok ciddi ön yargılar vardır. Ülkemizde insanların boş zamanlarına yönelik iş üreten mesleklere yönelik bakış açısı diğer meslek gruplarına göre daha da olumsuzdur. ‘30 yaşından sonra bu işi yapamazsın, kendine gerçek bir meslek bul, o işler hobi’ gibi onlarca ön yargılı, istekleri kıran hazır cümleler var.

Çevremizdekiler ikna ederek bazı meslekleri seçmemiz gerekiyorsa bu durum birçoğumuz için hüsranla sonuçlanacaktır. Mesleği seçerken önce kendimizi ikna etmemiz gerekiyor. Bunun için özellikle okul çağlarında yapacağımız şey bolca deneyerek yetenek ve ilgilerimizi keşfetmek, ikincisi ise yetenekli olduğunu düşündüğümüz alanların potansiyellerine rasyonel yollarla bakmak,

 

Spor endüstrisinin rakamlarına bakıldığında çevremizden duyduğumuz klişe cümlelerin dışında, çok büyük ve hızla büyümeye de devam eden bir alan var;

  • Dünyanın 6. Büyük ekonomisi spor ekonomisi,
  • 130 ülkenin milli gelirinden daha yüksek bir rakam,
  • Spor malzemeleri, lisanslı ürünler, sağlık ve fitness merkezleri vs. dâhil edildiğinde toplam spor endüstrisi büyüklüğü dünyada 600 milyar dolar civarında,(1)

 

Spor ekonomisinin unsurları; spor organizasyonları, spor işletmeleri, spor medyası, spor teşkilatları, spor ürünleri, spor teknolojisi, spor pazarlaması gibi çok geniş bir alanı kapsıyor.

Profesyonel spor yapmak, spor üzerine firmalarda çalışmak, spor işletmecisi, pazarlamacısı, medyacısı olmak, spor(giyim, teknoloji vs) üzerine ar-ge yapmak isteyenler için çok büyük bir alan ve ekonominin olduğunu sağlıklı araştırma yapan herkes fark edebilir.

 

İnsanların geçmiş zamanlara göre serbest zamanlarının artmış olması, hareketsizliğe bağlı sağlık sorunlarının çoğalıyor olması, takım sporları kadar bireysel olarak yapılan sporların artması ve çeşitlenmesi gibi daha da sayabileceğimiz birçok nedenden dolayı sektörün çok hızlı büyüyeceği öngörülüyor.

Ülke olarak farklı mevsim, doğa çeşitliliğimiz ve genç nüfus potansiyelimiz düşünüldüğünde spor alanı mesleklerinin rahatlıkla tercih edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Bunu yaparken girişimci ruh çok önemli bir basamağı oluşturuyor. ‘Devlete atanır mıyım? O alana yatırım yok.’ Gibi meslek sonrası korkularla kavrulmak yerine var olan potansiyeller üzerine girişimlerde bulunmak, iyi bir yabancı dil öğrenip alanda yapılan dünyadaki çalışmaları takip etmek büyük fayda sağlayacaktır.

 

https://www.youtube.com/watch?v=k_SoCdUlBvM linkindeki sporu yaptıran Leslie Sansone adlı Amerikan spor girişimcisi kadının sadece insanları yürütme üzerine sade bir girişimde bulunduğunu göreceksiniz. Burada kadının yaptığı spor kadar sunumu, pazarlaması, girişimciliği üzerine saatlerce konuşabiliriz. Bulunduğumuz ülkede, şehirde, mahallede, arkadaş çevresinde veya ailede insanlar bizim yaptığımız bir işi değil de çok sade bir sporu bile yurt dışından bir örneğini takip ederek yapıyorsa burada imkânlara sahip olmaktan ziyade yaptığımız işe güvenmeyip denemekten yeni şeyler ortaya koymaktan çekinmemiz olabilir. Onun için meslek seçerken başkalarını değil önce kendinizi seçeceğiniz mesleğe inandırın ki, insanlar da size inansınlar.

 

2021 ÖSYM kılavuzundan sizler için spor sektörü üzerine olan lisans (4 yıllık) ve ön lisans (2 yıllık) bölümleri listeledik.(2) Listede bildiğimiz kadarı ile doğrudan o sektörle ilgili program isimlerine yer vermeye çalıştık; ancak, bu kadar büyük bir sektörde dolaylı olarak farklı programlardan mezun insanlar da tabi ki çalışabilir. Örneklerle beyin fırtınası yapalım: Hukuk mezunu birisi spor hukuku alanında uzmanlaşıp bu sektörde çalışabilir. İspanyol Dili ve Edebiyatı okumuş bir genç İspanyolca konuşulan coğrafyalardan gelen sporculara tercümanlık yapabilir. Bir tekstil mühendisi spor kıyafetleri üzerine ar-ge çalışmaları yapan bir firmada çalışabilir. İşletme bölümü mezunu bir genç sporla ilgili bir şirkette pazarlama yapıyor olabilir. Bir mimar veya iç mimar spor alanları üzerine çalışıyor olabilir. Bir diyetisyen sporcu beslenmesi üzerine uzmanlaşmış olabilir. Yeni medya bölümü mezunu spor kulüplerinde çalışabilir. Bir coğrafyacı veya tarihçi insanların bir konu üzerine yürüyecekleri spor ve doğa yürüyüş yolları (Likya Yolu, Evliya Çelebi Yolu) oluşturabilir. Bu örnekler çoğaltıldıkça çoğaltılabilir.

2021 OSYM başvuru kılavuzunda yer alan spor sektörü ile doğrudan ilgili olduğunu düşündüğümüz bölümler;

Ön Lisans (İki yıllık)

Atçılık ve Antrenörlüğü

Lisans (4 yıllık)

-Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (YKS puanı ile)

-Egzersiz ve Spor Bilimler (YKS puanı ile)

-Spor Yöneticiliği (YKS puanı ile)

-Antrenörlük Eğitimi (Özel Yetenek)

-Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (Özel Yetenek)

-Egzersiz ve Spor Bilimleri (Özel Yetenek)

-Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (Özel Yetenek)

-Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri (Özel Yetenek)

-Rekreasyon (Özel Yetenek)

-Spor Yöneticiliği (Özel Yetenek)

 

Kaynaklar:

Bu web sayfasında yer alan tüm içerikler Kariyer Takibi ekibi tarafından oluşturulmuştur. İzin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir